banner
ETUSIVU | UUTISET | KOIRAT | PENTUJA | PENTUEET | TERVEYS | ME | GALLERIA | VANHA GALLERIA | YHTEYSTIEDOT |  LINKIT

ME


me
Neve, minä ja Rini kesällä 2009

Olen Aija Tanskanen, Itä-Suomen kasvatti, joka eksyi kotipaikkakunnaltaan Joensuusta Jyväskylään sairaanhoitajaopintojensa perässä syksyllä 2009. Ennen muuttoa Jyväskylään ehdin opiskella Joensuun yliopistossa suomen kieltä ja kirjallisuutta kolmisen vuotta, lauleskella konservatoriolla klassisen musiikin merkeissä, tehdä töitä postinjakajana sekä kassaneitinä sekä perehtyä vähän koiramaailman saloihin. Tällä hetkellä olen sairaanhoitopiirin palveluksessa Keski-Suomen keskussairaalassa suljetulla psykiatrian osastolla. Vuonna 2016 opiskelin Tampereen Koirahierojakoulussa urheilukoirahierojaksi, ja nykyään teen jonkin verran koirahierontoja leipätyön ohessa.

Omaa koiraa kinusin kotona niin kauan kuin muistan, tuloksetta. Äidin ja pikkusiskon allergian vuoksi lapsuudenkotiini ei koskaan koiraa tullut, mutta päätin jo varhain, että oma koira minulle tulee heti, kun muutan kotoa. Ylioppilaaksi kirjoittamisen jälkeen elämäntilanne alkoi viimein näyttää siltä, että toiveista oli aika tehdä totta. Rotuvalinta ei ollut alusta alkaen ihan selvä. Ihastuin ensin ystävieni karjiksiin, mutten pystynyt ottamaan pentua pentueesta, josta olisin sen halunnut, koska asuin vielä kotona. Pennun ottaminen jostain muusta yhdistelmästä ei tuntunut hyvältä, joten aloin katsella muita rotuja. Bordercollie oli viehättänyt minua rotuna jo lapsuudesta saakka, mutta arastelin ajatusta ottaa niin aktiivista koiraa siinä pelossa, etten ehkä innostuisikaan koiraharrastuksista. Sitten samoihin aikoihin ystäväni esitteli minulle netin välityksellä australianpaimenkoiran. Rodusta lisää lukiessani minulle valkeni, että tätähän minä juuri olen etsimässä! Sopivaa kasvattajaa jouduin etsimään tovin, mutta se kannatti, ja viimein marraskuussa 2006 matkustin junalla Tampereelta Joensuuhun pikkuisen Rinin kanssa. Siitä seikkailu vasta alkoi!

rinimieneve

Rinin kanssa pääsin tutustumaan erilaisiin koiraharrastuksiin agilitystä, tokosta, pk-hausta, pk-jäljestä ja vesipelastuksesta lähtien, myös näyttelyissä tuli käytyä tiuhaan tahtiin. Kaikki oli uudelle koiraharrastajalle uutta ja ihmeellistä, eikä se tunne ole onneksi kadonnut harrastusvuosien aikana mihinkään. Vuosien varrella osallistuin erilaisille luennoille ja koulutuksiin, jotka käsittelivät koiran koulutusta, käyttäytymistä, luonnetta, ulkomuotoa ja lopulta kävin kasvattajan perus- ja jatkokurssit sekä jalostusneuvojien peruskurssin. Koiraharrastusta aloitellessani en uskonut koskaan kasvattavani itse, mutta ajan myötä kiinnostus myös kasvatustyötä kohtaan kasvoi. Kennelnimi Empathica's myönnettiin minulle marraskuussa 2009, ja ensimmäinen pentue syntyi tammikuussa 2012.

minä ja hazelit
Empathica'sin ensimmäiset 1/12

Hyvä aussie on mielestäni terve, monenlaisiin harrastuksiin erinomaisesti soveltuva sekä helposti koulutettavissa ja motivoitavissa. Itse ihastuin rodussa aikanaan sen monipuolisuuteen: vain taivas on rajana! Aussien kuuluu mielestäni olla innokas ja halukas työskentelemään ohjaajalleen, oli kyse sitten mistä lajista hyvänsä, mutta hyvä aussie osaa myös rauhoittua, kun on levon aika. Ihanneaussieni on luonteeltaan tasapainoinen, sosiaalinen ja varma, se elää omille ihmisilleen, on miellyttämishaluinen, aina valmis hommiin. Aussie on rotuna älykäs ja aktiivinen, luontainen ongelmanratkaisija.


Kasvatustyöni on pienimuotoista, pentueen suunnittelen aina vanhemmista, joista voisin itse ottaa pennun. Kasvatustyöni tavoite on kasvattaa terveitä, rodunomaisia, hyväluonteisia ja monipuolisia seka-/työlinjaisia aussieita, jotka soveltuvat monipuoliseen harrastamiseen. Kiinnitän kasvatustyössäni huomiota terveeseen rakenteeseen, koska mielestäni se on ehdoton edellytys hyvälle harrastuskoiralle, mutta en kasvata näyttelymaailmaa silmällä pitäen.

Emppuja
Emppuperhe huhtikuussa 2014

 Australianpaimenkoira on rotuna vielä suhteellisen terve, mutta sen säilyminen terveenä ja monimuotoisena edellyttää suunnitelmallisuutta ja työtä. Yhdistelmää suunnitellessani pyrin valitsemaan jalostukseen yksilöitä, jotka tasapainottavat toisiaan kokonaisvaltaisesti mahdollisimman hyvin. Taustatyön tekeminen alkaakin siksi jo hyvissä ajoin ennen pentueen varsinaista toteutumista, jotta ehdin rauhassa tutustua sukuun, selvitellä luonteeseen ja koiran koulutettavuuteen liittyviä kysymyksiä ja puntaroida pentueeseen liittyviä riskejä.

Uskon varhaisen sosiaalistamisen merkitykseen pennun luonteen kehityksessä, minkä vuoksi panostan pentujen sosiaalistamiseen syntymästä luovutusikään asti. Pyrin tarjoamaan pennuille paljon erilaisia kokemuksia, jotka valmentavat niitä tulevaisuuden varalle, jotta yhteiselo uusissa kodeissa lähtisi mukavasti käyntiin. Sosiaalistaminen tapahtuu aina pentujen ehdoilla. Tämä mahdollistaa myös minulle pentujen tarkkailun erilaisissa tilanteissa, niiden kehityksen seuraamisen ja sen myötä myös sopivien kotien valinnan.

syksy 2016
(c) Tiina Karvonen

Empathica's-pennut myydään rekisteröitynä, tunnistusmerkittynä, eläinlääkärin tarkistamina ja suositusten mukaan madotettuna, eläinlääkärin tarkastuksen yhteydessä pennuilta peilataan silmät. Pennut kasvavat kotiympäristössä ihmisten ja koirien kanssa. Pennusta tehdään Kennelliiton virallinen kauppa- tai sijoitussopimus. Pennun mukana tulee pentupaketti, johon sisältyy hoito-ohjeet, ruokaa pennulle ja kansio, jossa on tietoa pennusta ja sen vanhemmista. Kasvattajan tuki on saatavilla koko koiran eliniän ajan, tarjoan mielelläni kaiken tietotaitoni kasvatinomistajieni käyttöön. Järjestän kasvattitapaamisia sekä koulutuspäiviä ja -viikonloppuja kasvateilleni useita kertoja vuodessa.

Oletko kiinnostunut kasvatustyöstäni?

Pennunkyselijältä toivon perehtyneisyyttä rotuun - rotu on erittäin aktiivinen, ja kasvattamani koirat vaativat paljon liikuntaa ja aivotyötä ollakseen tyytyväisiä. Mielestäni rodunomainen aussie ei sovellu pelkästään seurakoiraksi, aussie on parhaimmillaan ollessaan töissä. Tämän vuoksi myyn pennut ainoastaan aktiivisesti harrastaviin koteihin, joissa ollaan mielellään myös kiinnostuneita kisaamisesta. Aiempi kokemus koiran omistamisesta ja kouluttamisesta ovat plussaa, aussie ei välttämättä sovellu ensimmäiseksi koiraksi. Edellytän myös, että tulevissa kodeissa ollaan kiinnostuneita teettämään koiralle viralliset terveystutkimukset sekä halukkaita pitämään minuun yhteyttä kaikissa koiraan liittyvissä asioissa. Haluan olla aktiivisesti mukana kasvattini elämässä koko sen elämän ajan.

Jos kasvatustyöni kiinnostaa, saat minuun parhaiten yhteyden laittamalla sähköpostia. Teen kolmivuorotyötä, joten olen puhelimitse huonosti tavoiteltavissa. Kerro sähköpostissa itsestäsi ja koiraharrastustaustastasi, miksi olet kiinnostunut juuri aussiesta ja minun kasvatustyöstäni. Kerro, millaiseen tarkoitukseen olet etsimässä aussieta. Rodun pennut ovat todella kysyttyjä, joten käytä viestin kirjoittamiseen aikaa, ole yhteydessä hyvissä ajoin ja tule tutustumaan minuun ja koiriini. En koskaan myy pentua tapaamatta ihmistä kasvotusten. Tämä rotu on minun intohimoni, ja panostan jokaisen pentueen kasvatukseen täysillä antaakseni niille mahdollisimman hyvät eväät elämään - koen velvollisuudekseni ja vastuukseni valikoida pentujen tulevat kodit hyvin tarkkaan. Kodit valitsen aina pentujen luonteiden perusteella, minkä vuoksi kotien valinta tapahtuu vasta melko lähellä luovutusikää.

S-pentuja