banner
ETUSIVU | UUTISET | KOIRAT | PENTUJA | PENTUEET | TERVEYS | ME | GALLERIA | VANHA GALLERIA | YHTEYSTIEDOT |  LINKIT

VIRALLISESTI


ROTU australianpaimenkoira, narttu Sara
NIMI Empathica's Soraya
SYNTYNYT 30.1.2019
VÄRI blue merle valkoisin ja tan -merkein
HÄNTÄ pitkä
OMISTAJA Aija Tanskanen
KASVATTAJA Aija Tanskanen


SARA

Silloin, kun Keksi oli vajaan vuoden ikäinen, ja sen polvivaivojen kanssa taisteltiin, Keksistä tuli minulle hyvin erityinen, tärkeä ja rakas koira. Pitkään elettiin epävarmuudessa, selvittäisiinkö taistelusta vai päättyisikö taistelu valtavaan suruun. Kuitenkin jo silloin ajattelin, että jos Keksi tästä selviää ja kuntoutuu niin hyvin, että se voisi joskus saada pennut, minä haluan siitä itselleni yhden. Joskus toiveisiin vastataan, ja ne toteutuvat - niin minä sain Saran kolmisen vuotta myöhemmin. Keksin pentueeseen syntyi viisi narttua, joten valinnanvaraa oli, mutta Saran taisin tavallaan valita jo pentujen syntyessä.

Sara3pv
Hurjimus 3pv

Sara on vielä hyvin nuori, mutta siitä on jo nyt nähtävillä, että se on kaikkea, mitä Keksin pennulta uskalsin toivoa. Tykkään siitä ihan valtavasti, mun timantti! Toiveissa oli, että Keksi periyttäisi pennuilleen ihanaa, tasapainoista ja avointa luonnettaan. Sara on avoin, arjessa hyvin tasapainoinen ja varma, näen sen luonteessa Keksiä aivan valtavasti. Sen lisäksi Sara on väläytellyt tosi makeita harrastusominaisuuksia useampaan eri lajiin. Sarasta oli haaveissa saada monitoimiharrastuskoira useampaan eri lajiin, ja sellaisen olen saanut.

Sara on arjessa hyvin miellyttävä ja helppo koira. Sillä on hyvin maltillinen vahtivietti ja se on temperamentiltaan melko rauhallinen, sen kanssa on helppo mennä minne vaan. Ihmisiin Sara suhtautuu avoimen ystävällisesti, vieraita koiria se saattaa alkuun vähän jännittää. Sara on ollut luottopakkini pentujen kanssa - se on niin kärsivällinen ja ystävällinen, hoitaa pentuja ja jaksaa leikittää niitä, mutta opettaa pennuille myös tärkeitä koiranlukutaitoja lempeästi. 

treeniä01 treeniä02

Saran kanssa olen aloitellut harrastusuraa tokossa, rallytokossa, agilityssä, FH-jäljellä ja paimennuksessa. Etenkin agilityssä Sara jäi alkuun tosi helposti ohjaajaan ja ohjaajan käsiin kiinni, sen kanssa piti tehdä vähän töitä ja irtoamista vahvistaa. Sara ei ole agilityssä mikään tykki, mutta minun tarpeisiini vauhtia on kyllä ihan riittävästi. Olen rakennellut sitä pikkuhiljaa kiirehtimättä kisavalmiutta kohti, mutta haaveena on joku päivä päästä kisakentille asti.

Paimennus Saran kanssa on ollut tosi hauskaa ja opettavaista! Saralla on voimaa saada tahmeammatkin lampaat liikkeelle ja pääsääntöisesti se lukee lampaita ja tilanteita hyvin. Innostuessaan Sara on vähän äänekäs, mutta toistaiseksi ääntely on ollut kuitenkin hyvin hallittavissa, kun siihen osaa vaan oikeassa hetkessä puuttua. Paimennuksessa on aloitettu jo kisaurakin, Sara on suorittanut hyväksytysti taipumuskokeen, esikokeen ja 1-luokasta saatiin toisesta kisasta ERI ja menolippu 2-luokkaan kesällä 2022. 2-luokan haasteita varten tarvitaan vielä treeniä ja ohjaajallekin taitoja, joten seuraavia kisoja joudutaan tovi odottelemaan.

Tokossa ja rallytokossa Sara on ollut nopea oppimaan, hyvin miellyttämishaluinen ja halukas työskentelemään. Se toimii luotettavasti paikassa kuin paikassa hyvän häiriönsietokyvyn ansiosta, Sara ei näe treeni- ja kisapaikalla kuin minut. Nykypäivän toko ei ole minulle niin mielekäs laji kuin mitä se joskus oli, mutta ollaan vähän muiden lajien taustalla sitäkin tehty ja pikkuhiljaa liikkeitä kasattu. Saralla on alokasluokasta 1-tulos, tällä hetkellä hiotaan vielä vähän avoimen luokan liikkeitä ja pohjustetaan ylempien luokkien liikkeitä. Rallytokossa Saralla on RTK1 ja RTK2, ylempien luokkien valmiuksien treenaaminen on aloitettu.


sara_paimentaa
Sara paimentaa kesällä 2020, (c) PM Lehikoinen

Harrastuskoirana Saran vahvuuksia ovat hyvä häiriönsietokyky, miellyttämishalu ja suoritusvarmuus. Lajissa kuin lajissa Sara vastaa treeniin tosi hyvin ja nopeasti, mikä on ollut iso apu, jos vaikka jossain liikkeen osassa on havaittu petraamisen varaa. Sara palkkautuu hyvin namilla, lelulla ja sosiaalisella palkalla, mutta taistelutahtoa sillä voisi olla vähän enemmänkin. Lelun kanssa leikittäessä Sara lähtee leikkiin aluksi hyvin, mutta hetken huuman jälkeen lelu ei enää oikein kiinnosta.
Se on työskentelijänä vähän tosikko, vaikka löytyy siltä pilkettäkin silmäkulmasta etenkin silloin, kun saa omistajaa vähän höynäytettyä. Emäänsä verrattuna Sara on herkempi ja nöyrempi ohjaukselle, muttei ihan niin äänekäs. Sara ei ole ollut kovin luontainen nenänkäyttäjä, sitä on pitänyt jäljestyksessä ja noseworkkiä treenatessa vähän vahvistaa.

loikka
Tämä kuva tiivistää Saran menohalut :D