banner
ETUSIVU | UUTISET | KOIRAT | PENTUJA | PENTUEET | TERVEYS | ME | GALLERIA | VANHA GALLERIA | YHTEYSTIEDOT |  LINKIT

VIRALLISESTI


ROTU australianpaimenkoira, narttu kaunisneve
NIMI Hazelmoor Nefertiti Nia
SYNTYNYT 21.9.2006
VÄRI blue merle valkoisin ja tan -merkein
HÄNTÄ pitkä
OMISTAJA Aija Tanskanen
KASVATTAJA Minna Saros, kennel Hazelmoor


NEVE

NEVEN HARRASTUKSET        NEVEN TERVEYS        NEVEN TULOKSET

Olin päättänyt jo Rinin tullessa meille, että jossain vaiheessa minulle tulee toinenkin aussie. Silmäilin suunnitteilla olevia pentueita oikeastaan koko ajan, vaikkei minulla ollutkaan mikään kiire toisen koiran kanssa - tarkoitus kun oli, että toinenkin aussie olisi narttu. Rinin ollessa 2,5-vuotias satuin yhtenä aamuna ihan sattumalta lukemaan Minnan blogista, että Rinin täyssisko Malla etsii uutta kotia. Malla oli pentuna tehnyt minuun suuren vaikutuksen, ehkä se ajoi minut kyselemään Minnalta lisää Mallan tilanteesta. Siitä yksi elämäni hulluimmista viikoista sitten lähti: ensin lukuisilla puheluilla ja sähköposteilla ja lopulta auton nokka suuntasi kohti Tamperetta.

nessu  keppihullu
Saisiko sitä makupalaa?                                           Mitä tällä kepillä kuuluu tehdä?

Tampereella minua oli vastassa pullea aussietyttö, joka kulki muiden koirien perässä pallo hukassa. Toista koiraa etsiessäni en ollut todellakaan ajatellut ikinä ottavani kodinvaihtajaa, saati sitten vielä samanikäistä narttua. Kaikesta huolimatta minusta silti tuntui, että ehkä Malla voisi kuitenkin olla juuri sitä, mitä olin etsimässä. Malla lähti ensin mukaani koeajalle vähän sillä ajatuksella, että katsotaan, miten se Rinin kanssa mahtuu saman katon alle ja kuinka se meille sopeutuu. Sille tielleen se sitten jäi, ja vaikka päätös kokeilla kodinvaihtajan ottamista lauman jatkeeksi tuntui jopa itsestä odottamattomalta ja äkilliseltäkin, en ole katunut päätöstä ottaa Neve meille.

hallussa  ilo
Leikkiminen ei ollut ihan hallussa alkuun...                                                                                Neve on kovin iloinen tapaus!

Malla olisi ollut kiva nimi, mutta kun ystävältäni Ainolta jo löytyi Malla-niminen koira, täytyi nimi vaihtaa. Aino lähti sommittelemaan nimeä Nefertitistä: se vääntyi ensin Neferiksi ja siitä Neveksi. Olin toki monta kertaa muutaman vuoden sisällä huumorimielellä sanonut, ettei minulle never ever tule toista blue merleä. Värissä ei ole mitään vikaa, mutta kun sen toisen koiran piti olla punainen...

Elämä olisi luultavasti melko tylsää ja laumamme vailla yhtä suurta persoonaa, jos Neve ei olisi tullut meille. Se on elopainonsa verran täyttä kultaa - aito ja oikea Hazelhölmö! Pohdin edelleen tuon tuosta, miten noin pieneen koiraan voi mahtua niin paljon rakkautta, elämäniloa, vauhtia (ja vaarallisia tilanteita) sekä intoa paneutua mihin tahansa. Neve tekee kaiken elämässään täysillä, oli se sitten juoksemista pellolla, työskentelyä, syömistä tai rakastamista. Sen parhaimpia puolia ovat sen sosiaalisuus ja avoimuus, sen maailmaan ei mahdu ajatus, että joku voisi haluta sille jotain pahaa. Sen suklaasilmissä on uskollinen ja luottavainen katse, ja sen pystykorvat kuulostelevat tarkkaan erilaisia ääniä ympäristöstä tai auttavat ilmaisemaan sen mielentilaa. Ehkä hieman yksinkertaisen luonteensa ja olemuksensa ansiosta Neve on koira, joka ei jätä ketään kylmäksi - siitä on vain mahdotonta olla pitämättä!

ihana  superihana

Kodinvaihtajan ottaminen ei ole yksinkertaisin ratkaisu, jos on etsimässä kotiinsa uutta koiravahvistusta - vaikka toki paljon riippuu myös siitä, millaisesta kodinvaihtajasta sattuu olemaan kyse. Neve ei ollut varsinaisesti mikään ongelmakoira, sen aiemmassa kodissa ei vain ollut aikaa eikä mahdollisuutta tarjota aktiiviselle nuorelle koiralle sen kaipaamia aktiviteetteja. En tiennyt Nevestä oikeastaan juuri mitään sen tullessa meille, mutta melko pian kuitenkin havaitsin asioita, joiden suhteen Neven kanssa oli tehtävä töitä. Pöydiltä varastelu, luottamuksen ja perustottelevaisuuden rakentaminen olivat oma lukunsa siinä missä yksinolon opettaminenkin. Yksin oleminen oli Nevelle alkuun hyvin haasteellista, mutta kun sen harjoitteluun sopivat keinot keksittiin, Neve oppi nopeasti olemaan yksin nätisti.

  nessunonni  onnelliset

Neve on ollut minulle monella tapaa hyvin opettavainen koira. Voin sanoa päässeeni sen kanssa sinänsä melko vähällä, koska vaikka alussa hankaluuksia olikin, niistä selvittyämme yhteiselämä on ollut todella antoisaa, helppoa ja mukavaa. Koen itse kehittyneeni haasteiden ansiosta sekä koiran omistajana että koiran kouluttajana, koska jouduin tekemään paljon ajatustyötä ja pohdiskelemaan koiran käyttäytymistä sekä siihen vaikuttavia tekijöitä ihan eri näkökulmasta kuin jos minulle olisi tullut aikuisen koiran sijasta pentu. Neven luottamus ihmisiä kohtaan koki pienen kolauksen kodin vaihtumisen myötä, minun täytyi tehdä töitä ansaitakseni sen luottamuksen, ja vielä enemmän tein töitä, että pelaisimme koirakkona hyvin yhteen. Suhde Neveen on muodostunut ihan eri tavalla kuin suhde Riniin aikanaan, mutta siitä huolimatta kaiken yhdessä koetun ansiosta meistä on tullut tiimi. Hankaluuksista huolimatta tiedän, että Neve oli - omana itsenään - juuri sitä, mitä meidän lauma kaipasikin täydennyksekseen.

...
Onko tähän enää mitään lisättävää?

Neve tekee kaiken pilke silmäkulmassa, se on oikea hassuttelija. Se on mieluiten kaveri kaikkien kanssa, mutta osaa yllättävissä paikoissa pitää tarvittaessa puoliaankin. Aluksi se kokeili testata paikkaansa laumassa, mutta Rinin kerrottua sille hyvin selvästi, ettei Nevellä ole johtajan paikalle mitään asiaa, Neve hyväksyi sen ja tyytyi paikkaansa lauman alimmaisena. Neve tulee Rinin kanssa hyvin toimeen, vaikka joissakin tilanteissa on havaittavissa, ettei sisarusten suhde ole ihan saumaton. Tyttöjen välit ovat parantuneet kuitenkin huomattavasti pentujen jälkeen. Suhde Hildaan on selkeämpi, ehkä sen ansiosta, ettei Hilda ole missään vaiheessa ainakaan vielä toistaiseksi halunnut olla mitään muuta kuin lauman pentu. Neve ja Rini suhtautuvat molemmat Hildaan hyvin äidillisesti.

neveui
Neve opetteli uimaan vasta meille tultuaan, sen jälkeen mikään ei ole pitänyt sitä poissa järvestä...

Neve tuli meille sijoitussopimuksella, ja sijoituspentueen (Hazelmoor Y-pentue, s. 9/2012) tehtyään Neve siirtyi kokonaan omistukseeni. Pentue syntyi ja kasvoi ensimmäiset viikkonsa meillä ennen muuttoa Tampereelle Minnan luo. Tästä pentueesta omistukseeni jäi Yola, joka asuu sijoituskodissa Espoossa. Neve teki pitkän harkinnan jälkeen 8-vuotiaana vielä toiset pennut omalle kennelnimelleni. Neve oli erinomainen emä pennuilleen ja on tuntunut jättävän voimakkaasti avointa ja sosiaalista luonnettaan jälkikasvulleen.