banner
ETUSIVU | UUTISET | KOIRAT | PENTUJA | PENTUEET | TERVEYS | ME | GALLERIA | VANHA GALLERIA | YHTEYSTIEDOT |  LINKIT

VIRALLISESTI


ROTU australianpaimenkoira, narttu Lyyli seisoo
NIMI Hazelmoor Yelly Bean
SYNTYNYT 11.9.2012
VÄRI musta valkoisin ja tan -merkein
HÄNTÄ pitkä
OMISTAJA Minna Saros
KASVATTAJA Minna Saros, kennel Hazelmoor
HALTIJATiia Kukkonen, Tampere


LYYLI

Lyyli syntyi Neven ensimmäisen pentueen kuopuksena. Se sai työnimekseen Liekki naaman valkoisten merkkien muodon mukaan, ja ehkä vähän samoihin aikoihin lukemani Hunger Games -kirjasarja innoitti lempinimeen "Girl on Fire". Varsinaista tulitytön mentaliteettia Lyylissä ei kyllä pentunakaan ollut, sen puolesta lempinimi olisi paremmin sopinut pentueen esikoistyttö-Ruutille, jolla oli pippuria jo heti synnyttyään.

päivän ikäisenä
Lyyli päivän ikäisenä, valkoinen liekin muotoinen merkki näkyy selvästi

Lyyli sisaruksineen syntyi ja kasvoi meillä ensimmäiset viikot, ne muuttivat Tampereelle Minnan luo liki 6-viikkoisina. Lyylin pentuajasta minulle jäi voimakkaimmin mieleen, että se oli kauhean kiltti verrattuna moneen sisarukseensa. Se oli tosi rauhallinen, tykkäsi kyllä muiden pentujen tapaan puuhastella ja leikkiä, mutta sillä ei ollut tarvetta olla kaikkialla yhtäaikaa. Ensimmäisenä Lyylissä minut hurmasi kuitenkin sen katse - se tarjosi todella auliisti kontaktia jo tosi pienenä, ja monet kerrat viikkojen varrella havahduin siihen, että se istui jalkojeni juuressa ja tuijotti. Sen katseessa oli jo pienenä jotain lumoavaa.

lYYLI JA rUUTI Lyyli juoksee täysii

Lyyli oli tytöistä salainen suosikkini, ja hiljaa toivoin siitä itselleni sijoituskoiraa, mutta kävi niin kuin vähän olin etukäteen osannut ennustaa - Minna iski silmänsä samaan pentuun, ja hänellä luonnollisesti oli oikeus valita oma sijoitusnarttunsa pentueesta ensin. Vuodet vierivät eteenpäin, ja keväällä 2016 tulin siihen tulokseen, etten aio käyttää pentueesta sijoittamaani Yolaa jalostukseen. Kun Minna sitten yllättäen tarjosi mahdollisuutta saada Lyyliä tai Vivaa jalostuslainaan, valinta oli harvinaisen helppo. Olin Lyyliä nähnyt joitakin kertoja vuosien varrella, joten ihastus, joka siihen jo pentuaikana oli syttynyt, oli edelleen yhtä voimakkaana tallella.

Lyyli ja omat

Lyyli on arjessa todella mutkaton, helppo ja mukava koira. Tiia on kiertänyt sen kanssa pennusta asti paljon julkisilla, joten se on luotettava matkakaveri. Lyyli osaa rauhoittua missä vaan, se kulkee luotettavasti niin ihmisvilinässä kuin koirienkin keskellä. Omassa kodissaan Lyyli nauttii ainoan koiran huomiosta, mutta se on meillä syksyn mittaan pitempiä aikoja hoidossa ollessaan taipunut ongelmitta useamman koiran laumaankin. Muiden koirien kanssa Lyyli ei provosoi, mutta pitää puolensa, jos kärhämää meinaa jostain tulla. Hieman sillä tuntuu ainakin meillä ollessaan olevan tarvetta vahtia minua vierailta koirilta, joskin siinä se pelaa tosi pienillä eleillä pyrkimällä asettumaan minun ja vieraan koiran väliin, joten vahtiminen ei missään määrin ole ongelmallista. Lyyli on arjessa ja harrastuksissa hiljainen koira, se saattaa innostuessaan hieman murmattaa hiljaa, mutten muista kuulleeni sen haukkuvan kertaakaan. Minkäänlaiset äänet eivät Lyylille ole tuottaneet arjessa ongelmia, joten luonnetestituomareiden arvio laukausalttiudesta tuli yllätyksenä niin omistajalleen kuin minullekin.

Lyyli

Tiia on harrastanut Lyylin kanssa vähän agilityä ja tokoa sekä opettanut Lyylille erilaisia temppuja. Minä vähän testailin Lyylin ollessa meillä ensimmäisellä hoitojaksollaan, mikä kaikkea se osaa, ja totesin sen osaavan yhtä ja toista. Lyyli starttasi kisauransa kanssani rallytokosta, jossa kerkesimme käydä syksyllä yhden startin verran. Se oli ilmoitettu Jyväskylässä järjestettäviin tuplakisoihin koularin toivossa, mutta Lyyli aloittikin juoksunsa vähän odotettua aiemmin, joten kisat jäivät tältä erää haaveeksi. Lyylin kanssa olisi tarkoitus jatkaa kisaamista pentuprojektin jälkeen.

Lype

Lyylissä minua viehättää eniten sen todella rauhallinen temperamentti ja mutkattomuus. Se tykkää tehdä ja touhuta, mutta osaa ottaa iisisti, kun tekemistä ei ole tarjolla. Treeneissä se on innokas, miellyttämishaluinen ja yrittää aina parhaansa. Lyyli palkkautuu hyvin namilla, mutta se rakastaa myös palloleikkejä. Harrastuskoiran ominaisuuksia ajatellen toivoisin sille ehkä himpun lisää taistelutahtoa ja draivia, vaikka eihän sitä tiedä, saisiko siitä virittämällä kaivettua lisää esiin, jos aiheeseen alkaisi ajan kanssa panostaa. Tämänhetkisiä harrastuksia ajatellen siitä löytyy riittävästi potkua ja intoa, ja Lyyli on iloinen työskentelijä.

Lyyli juoksee
Olen jälleen kerran suuressa kiitollisuudenvelassa Minnalle, miljoonat kiitokset tästä uskomattomasta mahdollisuudesta lainata Lyyliä omaan kasvatustyöhöni! Lämmin kiitos myös Tiialle sujuvasta yhteistyöstä! :)LYYLIN TULOKSET

LUONNETESTI
Ikaalinen 27.8.2016, tuomareina Pirjo Kelloperä & Katri Leikola
Toimintakyky+1aKohtuullinen
Terävyys+1apieni ilman jäljellejäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu+1pieni
Taisteluhalu+2bkohtuullisen pieni
Hermorakenne+1ahieman rauhaton
Temperamentti+3vilkas
Kovuus+1hieman pehmeä
Luoksepäästävyys+3hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukausvarmuus-laukausaltis
Yhteensä+170hylätty

RALLYTOKO

PAIKKA JA AIKATULOSSIJATUOMARI
ALO
Laukaa 25.5.201794p-Leskinen
Joensuu 4.9.201688p-Pirttimaa

NÄYTTELYT

PAIKKA JA AIKATUOMARITULOS
Jyväskylä 13.11.2016Pehar, HRAVO-H
Jyväskylä 12.11.2016Johansson, SEAVO-EH3
Porvoo 14.9.2013Gervais, CAJUN-EH3