banner
ETUSIVU | UUTISET | KOIRAT | PENTUJA | PENTUEET | TERVEYS | ME | GALLERIA | VANHA GALLERIA | YHTEYSTIEDOT |  LINKIT

VIRALLISESTI


ROTU australianpaimenkoira, narttu Keksi vajaa 2v
NIMI Empathica's Naroona
SYNTYNYT 16.2.2015
VÄRI musta valkoisin ja tan -merkein
HÄNTÄ pitkä
OMISTAJAT Aija Tanskanen & Aino
KASVATTAJA Aija Tanskanen


KEKSI

        KEKSIN TERVEYS        KEKSIN TULOKSET

Keksi on persoona isolla P:llä, ja on ollut sitä syntymästään lähtien. Neve piti hulluja jännityksessä viimeiseen asti, kun pentueen ensimmäisinä syntyi peräkkäin kolme poikaa - ja tytöille oli tietenkin tilausta pitkäksi jonoksi asti. Toivo nosti päätään, kun neljäntenä saatiin maailmaan ensimmäinen tyttö. Porukkaan liittyi onneksi vielä kuopuksena toinen tyttö lisää. Jos Keksi antoi synnytyksen aikaan itseään odottaa, niin siihen se odottelu sitten tämän ehtiväisen tyttelin kohdalla jäikin. Liekö ollut paha enne antaa pennulle työnimeksi Salaman-Terhi!

sydän

Vaikka pentue oli kaikkinensa itsenäisyydessään ja toimeliaisuudessaan erittäin tasainen, Keksi sieltä erottui kuitenkin. Jos joku seikkaili kauimmaisena, löysi porsaanreiän pentuaitauksesta, kiipeili korkeimmalle ja aiheutti kasvattajalle noin miljoona sydänhalvausta ensimmäisen kahdeksan elinviikon aikana, se oli aina Keksi. Taisinpa jossain kohtaa kirjoittaa pentublogiinkin, että jos koskaan kuolen ennenaikaisesti, Keksillä on siihen todennäköisesti myötävaikuttajan osuus. Jos Aino ei tähän pentuun olisi silmäänsä iskenyt jo hyvissä ajoin, olisin varmaan ollut hätää kärsimässä miettiessäni, kenen taidot ja huumorintaju riittävät tämän tehotytön kanssa elämiseen.

Keksi ja Hilda
Keksi lunasti paikkansa universumissa - tai ainakin Hildan yläpuolella - jo pikkupentuna :D

Kun aloin salaa ensimmäisiä kertoja haaveilla aussieitten kasvattamisesta, idealistinen ajatukseni, haaveeni ja unelmani oli kasvattaa Rinin kaltaisia koiria. Sellaisia terveitä, hyvähermoisia, tasapainoisia koiria, jotka jaksavat tykittää harrastuksissa ja ovat helppoja arjessa. Keksi on erittäin lähellä tätä ihanneaussietani - se on monessa suhteessa kuin Rini, mutta ilman Rinin pidättyväisyyttä. Sillä on silmissään Rinin katse, kun se pääsee tekemään hommia, ja sillä on muutamia tapoja, jotka ovat kuin suoraan Riniltä. Keksin mielestä kaikki on aika siistiä, se suhtautuu uteliaasti, rohkeasti ja ystävällisesti kaikkea kohtaan. Se ei ole koskaan jäänyt muistelemaan ikäviä kokemuksia.

Keksin ensimmäinen elinvuosi oli kuitenkin epäonnen sävyttämä. Se alkoi 4,5kk iässä liikkua epäpuhtaasti, levosta huolimatta epäpuhtaus liikkeessä näkyi, ja se vähitellen muuttui selkeäksi ontumiseksi. Eläinlääkärikäynnin yhteydessä eläinlääkäri diagnosoi vaivan polviperäiseksi. Ortopedi kuvasi polven, ja sieltä löytyi traumaperäinen murtuma eturistisiteen yläkiinnityskohdasta. Voimme vain spekuloida, missä ja milloin murtuma on polveen tullut. Vaivaa yritettiin ensin hoitaa levolla, mutta oireet pahenivat edelleen, ja lopulta polvi jouduttiin operoimaan Keksin ollessa vain 6kk:n ikäinen. Se toipui ensimmäisestä leikkauksesta melko hyvin, vaikka tutkimustiedon valossa tiesimme, ettei leikkausmenetelmä ollut tämän koko- ja aktiivisuusluokan koirille sopiva. Ontuminen alkoi äkisti uudelleen marraskuun loppupuolella, kun ensimmäisessä leikkauksessa laitetut viritelmät olivat pettäneet. Polvi operoitiin toisen kerran joulukuussa 2015 TTA-tekniikalla. Juuri, kun kuntoutus oli saatu siihen pisteeseen, että voidaan siirtyä ylläpitoon, Keksi kohelsi yksin ollessaan kovan tällin leikattuun polveen, ja luutuminen häiriytyi. Omistajien hermot olivat ihan riekaleina, mutta viimein huhtikuussa 2016 Keksi pääsi pikkuhiljaa palaamaan normaaliin elämään.

Keksitaulu
Joululahjaksi saatu taulu Keksistä.

Keksi on erityinen koira. Osa sen erityisyydestä varmasti juontaa juurensa samankaltaisuuteen Rinin kanssa, ja ehkä osa myös puolen vuoden jaksoon, jolloin ei oikeasti ollut varmaa, näkeekö Keksi edes 1-vuotissyntymäpäiväänsä. Mielestäni erityisen Keksistä tekee sen ennakkoluuloton ja lunki asenne elämää kohtaan. Sen sosiaalistaminen jäi jalan loukkaantumisen takia melko puutteelliseksi pentuaikana, ja se joutui muutenkin elämään melko eristäytynyttä elämää koko pitkän toipumisprosessin aikana. Siitä olisi voinut tulla pidättyväinen, arka, epäsosiaalinen... mutta kaikesta kokemastaan huolimatta se säilytti iloisen ja uteliaan asenteensa. Se ei juurikaan päässyt pentuaikanaan tutustumaan erilaisiin ihmisiin, koiriin, paikkoihin ja tilanteisiin, mutta eipä se sitä pahemmin ole hetkauttanut - se ottaa kaiken kohtaamansa vastaan häntä heiluen.

Keksin TTA-leikkauksesta on kulunut kaksi vuotta, ja se on pärjäillyt polvensa kanssa hyvin. Sen kuntoutukseen on panostettu paljon, ja osteopatia sekä hieronta kuuluvat olennaisesti sen kunnossapitoon koko sen loppuelämän ajan. Keksi on saanut nyt elää melko täysipainoista aussien elämää jo hyvän tovin, ja mikään ei voita tunnetta, kun saa katsella sen juoksevan vapaana, täysillä - elävän sellaista elämää, millaista aussien pitää saadakin elää.

Keksi ja pallo

Keksin kanssa puuhastellaan pääasiassa tokon ja rallytokon parissa, lisäksi sen kanssa on vedätetty kickbikella, treenattu pk-puolen maastolajeista jälkeä, hakua ja viestiä sekä käyty joitakin kertoja paimentamassa. Se osaa jonkin verran agilityesteitäkin, mutta Ainon toivomaa agilitykoiraa Keksistä ei polven takia valitettavasti tullut. Samasta syystä Keksin kanssa tuskin koskaan kisataan pk-puolella. Keksi rakastaa puuhata mitä tahansa ja se on aina valmis tekemään mitä vaan, mutta erityisesti kaikki lajit, missä saa juosta täysiä, ovat sen mieleen. Intoa tekemiseen löytyy, Keksi on helposti motivoitavissa. Arjessa Keksi on helppo, kiva ja tasapainoinen koira. Keksillä on kotona seuranaan kaksi vanhempaa australiankarjakoiranarttua, joiden kanssa elo on sopuisaa.

Lämmin kiitos Ainolle yhteistyöstä ja ihanasta kodista Keksille!