banner
ETUSIVU | UUTISET | KOIRAT | PENTUJA | PENTUEET | TERVEYS | ME | GALLERIA | VANHA GALLERIA | YHTEYSTIEDOT |  LINKIT

VIRALLISESTI


ROTU australianpaimenkoira, narttu hilda
NIMI Empathica's Hazelheart
SYNTYNYT 20.1.2012
VÄRI red merle valkoisin ja tan -merkein
HÄNTÄ töpö
OMISTAJA Aija Tanskanen
KASVATTAJA Aija Tanskanen


HILDA

HILDAN HARRASTUKSET        HILDAN TERVEYS        HILDAN TULOKSET

Hilda jäi kotiin kasvamaan seuraavaksi harrastuskoirakseni Rinin ensimmäisestä pentueesta. Pentueen alkutaival oli vaikea, joten kahteen selviytyjään kiintyi ihan erityisellä tavalla. Hilda kiinnitti huomioni jo heti synnyttyään: sillä oli vimmattu kiire joka paikkaan ja omaa tahtoa vähän liikaakin. Neidissä on ollut tulta ja tappuraa pennusta saakka, tosin jos Hildalta kysytään, se käpertyy mieluummin kainaloon läheisyyttä hakemaan ja jakelee lukemattomia suukkoja. Molemmat pennut miellyttivät minua kovasti, mutta kahden nartun sekaan oli helpompi ottaa kolmas narttu, ja toisaalta Hildasta näkyi jo pentuna, että se tarvitsee kokeneemman omistajan.

14vko  sulokki

Se vimmattu kiire, joka Hildasta oli nähtävissä heti syntymän jälkeen, ei ole ainakaan toistaiseksi kadonnut vielä minnekään. Ehkä Hilda kuvittelee, että jos kaiken tekee nopeasti, jää enemmän aikaa tehdä vielä kaikkea muuta hauskaa. Hilda on sosiaalinen, avoin ja huumorintajuinen koira, niin ihmisille kuin koirillekin, ja se tuntuu tekevän kaiken Neven tapaan vähän pilke silmäkulmassa. Hildasta löytyy aavistus pidättyväisyyttäkin, joka oikeastaan näkyy selkeiten kodin ulkopuolella välinpitämättömyytenä vieraita kohtaan - kotona Hilda on sen sijaan ensimmäisenä jakamassa pusuja ja kiipeämässä syliin rapsuteltavaksi. Elämä Hildan kanssa ei ole koskaan tylsää - toimintaa riittää koko ajan - eikä Hildan kanssa vakavamielinen ohjaaja kovin pitkälle pötkisi.

Hilda on hyvin fyysinen koira kaikin puolin: se saa kropastaan irti tehoja ihan eri tavalla kuin muut aussieni. Aamuisin herään usein siihen, että Hilda nukkuu joko jaloissani tai selkääni vasten. Ennen Hildaa koirilla ei ollut sänkyyn asiaa, mutta tämä kiero pieni aussie odotti aina nukahtamistani ja kiipesi vasta sen jälkeen vaivihkaa ja vähin äänin sänkyyn nukkumaan.

mie ja Hilda 2

Hilda on ollut toistaiseksi haasteellisin aussieni arjessa lähinnä nopean reagointikykynsä ansiosta, mutta onneksi sen reagointi keskittyy ympäristön tapahtumien tarkkailuun ja niistä ilmoittamiseen haukkumalla. Kahden melko hiljaisen aussien jälkeen tällainen vähän enemmän ääntä käyttävä yksilö tuntui (ja tuntuu) aika erilaiselta hanskattavalta. Hilda on koira, joka toimii ennen kuin ajattelee - etenkin, jos Rini ja Neve ovat mukana - joten se on opettanut kartturilleen melkoisesti tilanteiden ennakoimiseen liittyviä taitoja. Kun Hildan ottaa hyvissä ajoin hallintaan ennen kiihdyttävää tilannetta ja samalla näyttää, kuka tilannetta johtaa, tilanteista selvitään ilman ääntä. Yksin ollessaan Hilda on helpompi hanskattava. Ajattelin vielä vuosi sitten Hildan nopeiden reaktioiden juontavan juurensa suuresta terävyydestä, mutta mitä enemmän teimme työtä reaktioiden saamiseksi hallintaan, sitä paremmin aloin itse hahmottaa, ettei kyse ollut terävyydestä laisinkaan. Luonnetesti osoitti ajatukseni lopulta oikeiksi, kun siellä tuomarit totesivat Hildan olevan erittäin vilkas ja purkavan vilkkauttaan toimeliaisuuteen.

Vilkkaus yhdistettynä Hildan haukkuherkkyyteen tekevät tästä red merle -paketista varsin äänekkään kodin ulkopuolella - Hilda kun on oppinut, että jos mitään ei tapahdu, se saa minusta jonkinlaisen reaktion aikaiseksi haukkumalla. Koulutuksella on oma osuutensa toki mukana. Ääntelyä ollaan saatu treenikentällä hyvin hallintaan erilaisilla rauhoittumistreeneillä, ja esimerkiksi agilityä Hilda tekee hiljaa. Agility on alusta asti rakennettu Hildalle rauhoittumisen kautta, ja se on tuottanut toivottuja tuloksia. Tokossa olen saanut korjattua aiemmin tehtyjä virheitä ääntelyn suhteen, eikä kisakentillä ääntelystä ole tullut sanomista.

mie ja Hilda 1

Vaikka Hildassa on omat haasteensa, siinä on myös paljon sellaisia ominaisuuksia, joita aussiessa arvostan. Sillä on pohjattomasti halua tehdä minulle töitä, ja tekeminen itsessään tuntuu palkitsevan Hildaa. Hildan kanssa on pitänyt treenikentällä kiinnittää enemmän huomiota vireen laskemiseen kuin sen nostamiseen, se on aina valmis hommiin ja haluaa tehdä oikein. Hildalla on hyvä taistelutahto, mikä antaa sille erinomaisen moottorin harrastuskenttien haasteisiin. Hilda on hyvin älykäs koira, se oivaltaa nopeasti, mitä siltä halutaan, kun ohjaaja vain osaa oikean suorituksen sille merkata. Hilda on ollut suhteellisen terve ja sen luonne on minulle sopiva, vaikka käyttöohjeita haen joihinkin treeni- ja kisakentän asioihin edelleen. Eipähän käy aika pitkäksi! Jos jotakin kaipaisin Hildaan lisää, niin malttia - se on melkoinen raketti ohjattavaksi hitaalla käyvälle ohjaajalle.

Lyhyesti ja ytimekkäästi Hilda on tiivistettävissä erään biisin kertosäkeen lyriikoihin: "I have a right to be heard / to be seen / to be loved / to be free / to be everything I need to be me".